Vlhkosti v bytě se prakticky nevyhneme. Vzniká při vaření, sušení prádla, koupání, ale v podstatě i při dýchání. Neznamená to, že v každém bytě se z vlhkosti vytvoří plíseň, ale bohužel je to častý jev. Zvláště ve zrekonstruovaných domech, kde je nová fasáda nebo nová okna. Vlhkost totiž v takovém případě nemá opravdu kudy utéct. Je tedy potřeba větrat. I tak se však plíseň čas od času objeví. Jak se ji tedy zbavit?

Malíři Brno

Co jsou plísně a kde se jim daří?

Plísně jsou vlastně houby. Do domu nebo bytu se mohou dostat větráním nebo ventilačními systémy. Domů si je však můžeme přinést také na oblečení nebo obuvi. Růst však mohou plísně jen tehdy, pokud se dostanou do optimálních podmínek.  Plísni se daří nejlépe v teplotách kolem 25 stupňů a vlhkosti vzduchu nad 60 %. Objevuje se však také v prostorách, kde je teplota nižší než 10 stupňů a moc se tam netopí. Vodní pára se v takovém případě vsákne do barevného nátěru a tím se vytvoří ideální prostředí na vznik plísně.

 

Nezničí jen zdi

Plíseň na zdi je pochopitelně nevzhledná. Ničí nám krásně vymalované zdi a navíc mají pochopitelně také negativní vliv na zdraví. Plísně v bytě potom způsobují vznik alergií nebo dokonce astmatu. Zápach z plísní navíc poškozuje sliznici dýchacích cest, dráždí oči a také pokožku. Plíseň v bytě může být příčinou vážných onemocnění. Z toho důvodu je opravdu důležité s plísní bojovat. A to ideální hned od počátku.

 

Věděli jste, že Světová zdravotnická organizace potvrzuje, že plísně a mikrobiální látky mohou zvýšit riziko plísňových a bronchiálních infekcí? Zprávy WHO konstatují, že lidé, kteří tráví čas v prostředí s plísní mají často podrážděné oči, pokožku nebo sliznici. Objevilo se sípání, nevolnosti, nespavost, kašel nebo bolesti hlavy.

Jak plísním předcházet

Ideálním řešením problému je pochopitelně předcházet jeho vzniku. Jak zabránit vzniku plísní v bytě? Odpověď je v podstatě jednoduchá. Větrat. Vhodné je větrat dvakrát denně, krátce a intenzivně. Stačí větrat 5 minut denně. Nejlepší je vyvětrat ráno po probuzení a poté opět předtím, než půjdete spát. Tento postup je velmi důležité dodržovat zejména v zimě, kdy by dlouhodobé větrání naopak způsobilo srážení vody v okolí oken.

 

Pokud je pravděpodobné, že plísně ve vašem bytě vzniknou, je vhodné také odstranit zdroje vlhkosti jako je akvárium nebo rostliny. Zkuste také minimalizovat sušení prádla v bytě. Pověste ho raději na balkon nebo na zahradu, případně si pořiďte sušičku. Pomůže také, pokud odtáhnete nábytek dále od zdi. Můžete také vytvářet průvan v bytě větrákem nebo si pořídit odvlhčovač vzduchu.

A pokud už plíseň vznikla?

Jestliže již plíseň v bytě je, je potřeba místo jejího vzniku dezinfikovat. Ideálně biocidem. Myslete však na to, že dezinfekce většinou nezahubí plíseň zcela. Pokud tedy nechcete neustále opakovat proces dezinfikování, je lepší volbou najít příčinu problému a rovnou ji odstranit. Výsledné řešení je pak pochopitelně jednodušší a z dlouhodobého řešení výrazně levnější.

Zeď je potřeba zrenovovat

Pokud dodržujete pravidelné větrání a v domě se snažíte nevytvářet zbytečnou vlhkost a přesto se potýkáte s plísní, je nutné zeď renovovat. Připravte se na to, že je nutné odstranit původní malbu až na omítku. Poté nastříkat zeď přípravkem proti plísním a následně ji napenetrovat. Vše má pochopitelně svůj čas. Důležité jej nechat zeď určitou dobu proschnout a až potom nanést penetrační nátěr. Následně už můžete opět natřít zeď. Vhodné je použít dva nátěry. Jaký zvolíte odstín je pochopitelně na vás. Barva by však měla mít v sobě jubocid. Jde o fungicidní roztok, který se do vnitřních disperzních barev přidává jako preventivní ochrana proti růstu a rozvoji plísní a dalších mikroorganismů.

 

Myslíte si, že to zvládnete doma svépomocí? Ano, je možné, že to opravdu zvládnete. Není to však tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Postup je poměrně komplikovaný a je opravdu důležité dodržet veškeré technologické postupy. Vhodné je proto využít služeb zkušeného malíře nebo specializované firmy zaměřené na výmalbu bytů.

 

Odborník vám navíc pravděpodobně poradí, zda bude odstranění omítky opravdu dostatečným řešením vašeho problému, případně doporučí vhodné řešení. Někdy je totiž nutné sáhnout po sanační omítce, jindy se hodí chemická injektáž. Využívá se také elektroosmóza nebo mechanická izolace. Vždy záleží na tom, s jakým typem vlhkosti bojujete, o jakou budovu jde a jaké máte finanční možnosti.